©VRT

Rutger’s leven is een ode aan muziek en grenzeloze creativiteit.

Op zijn zesde begon hij aan zijn muzikale reis, te beginnen met de piano. Klassieke wortels legden de basis, maar zijn hart vond zijn ware thuis in de jazz, toen hij zich hierin op het kunsthumaniora verdiepte. Daar ontdekte hij zijn passie voor de chromatische mondharmonica, een uniek instrument dat zijn artistieke canvas werd.

Rutger wijdde zich zes jaar aan het streven naar meesterschap op dit bijzondere instrument tijdens de bachelor- en masteropleiding Jazz aan het prestigieuze Codarts Conservatorium in Rotterdam, Nederland. In 2022 brak er een baanbrekend moment aan toen hij de Toots Thielemans Challenge won, ondersteund door Toots' management. Deze overwinning betekende een keerpunt in zijn carrière.

Zijn muziek heeft weerklank gevonden op grote podia, van een optreden voor de Belgische koninklijke familie tot in Berlijn en het sieren van het Brussels en North Sea Jazz Festival in 2023. Naast zijn solo-werk heeft Rutger uiteenlopende bands. In "Duo Gaitar" verkent hij samen met zijn voormalige docent Marijn van der Linden een mix van jazz, chanson en Braziliaanse muziek, waarmee hij het publiek op keer op keer in vervoering brengt.

Rutger maakt ook deel uit van het muziekcollectief 'Shikata Ga Nai,' een funk-fusionband, met wie hij in oktober 2023 hun debuutalbum uitbracht. Als co-leider van het “Mathys/Idris Quartet”, won hij de Dinant Jazz Contest in juli 2023. In 2024 was hij een van "De Twintigers" bij Klara. Hij maakt ook deel uit van theaterprojecten, tango ensembles, choro groepen en veel meer.

Kortom: Rutger is een meesterlijke muzikant die steeds weet te beroeren, zowel binnen de grenzen van de muziek als daarbuiten. Maar het allerbelangrijkste: eroverheen!

Rutger Mathys

14 - 04 - 2000

Rutger speelt Suzuki harmonica's.

Persfoto's
CV

Hoogtepunten

7 december 2023
Mol

Galaxy Studios

Mijn eerste job als solist bij de bekende Galaxy Studios. Ik speelde enkele lijnen in voor de soundtrack van een nieuwe HBO serie.

15 januari, 2024
Utrecht

Avrotros

We mogen met Duo Gaitar al eens iets doen voor de radio. Deze keer namen we "Buongiorno Principessa" uit de film "La Vita è Bella" op voor Avrotros. 

10 februari, 2024
Charleroi

Green Field Studio

Naast een geldprijs kreeg het Mathys/Idris Quartet ook studiotijd in de Green Field Studio. We namen een hele reeks songs op met video. 

12 februari, 2024
Brussel

De Twintigers

Ik heb de eer om bij "De Twintigers" van Klara te zijn. De radiozender zet me in 2024 in het licht en zal naast verschillende interviews ook een liveconcert van Duo Gaitar uitzenden.

23 - 25 februari, 2024
Aalst 

Jazzmadd

Een hele speciale concertreeks: "Rutger Mathys & friends and their love for the song". Ik speelde hier samen met mijn dichtste muzikale vrienden - Marijn, Maël en Wido - een reeks concerten als ode aan het lied.

29 februari, 2024
Brussels

Hymn for Peace

Stereo Stuff speelde tijdens de middagconcerten in het MIM een programma dat speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd werd: een ode aan de vrede.

23 maart, 2024
Gent

Dragon Jazz Contest

Wedstrijden hebben mijn muzikale leven volledig veranderd. Die kansen wou ik de volgende generatie ook geven. Met deze wedstrijd zullen we jaarlijks jong jazztalent in de kijker zetten.

4 april, 2024
Breda

Verzoening

Een fijne concertreeks met zangeres Flora de Geus. De combinatie van enkel zang en harmonica, aangevuld met effectpedalen maakte dit zeer bijzonder.

3 mei, 2024
Brussel

De Twintigers

Ik werd geselecteerd als een van De Twintigers van 2024 bij Klara. Het is een eer om door deze gerenommeerde zender in een mooi rijtje talentvolle muzikanten geplaatst te worden.

24 mei, 2024
Berlijn

F E N Festival

Shikata Ga Nai was te gast op het Harmonica F E N Festival in Berlijn.

25 - 27 november 2022
Berlijn

Mathys/Idris in Berlijn

Samen met de Toots Thielemans Legacy, Steven de Bruyn, Jasper Houtekiet and Maël Mercier, gingen we naar Berlijn om de 100ste verjaardag van Toots te vieren. We speelden ook in de Zig Zag jazz club, samen met Bert Joris en zijn band.

11 december 2022
Aalst

Studio Morris

Ik speelde dit concert in samenwerking met Ella Michiels, samen met Wido Uvin, een interessante en unieke gitarist uit Aalst. Zijn specifieke manier van genres combineren dwong me mijn grenzen te verleggen en te spelen op een manier dat ik nog nooit eerder gedaan heb.

14 januari 2022
Brussel

Brussels Jazz Festival

We sloten het Toots 100-jaar af met een optreden van jewelste. Duo Gaitar speelde op het Brussels Jazz Festival in Studio 1 in Flagey in het bijzijn van Toots's weduwe Huguette.

20 februari 2023
Ruiselede

Philip Catherine

Na hem te ontmoeten in de zomer van 2022 kreeg ik in februari de kans om enkele nummers te spelen met mijn grote held Philip Catherine in de legendarische jazzclub "Banana Peel"

2 maart 2023
Delft 

Album opnames Duo Gaitar

Een moment waar we lang op gewacht hebben. De opnames van Duo Gaitar's debuutplaat. We waren er eindelijk klaar voor en zijn blij met het resultaat van ons werk bij Marmalade Music! Deze zal te horen zijn in het najaar van 2023...

28 mei 2023
Brussel

Brussels Jazz Weekend

Het allereerste optreden van het Mercier/Mathys Quartet in de legendarische jazzclub l'Archiduc. We speelden samen met mede-oprichter en pianist Maël Mercier, Toon Rumen op bas en Gabriël Moraes om drums.

7 juli 2023
Rotterdam

Duo Gaitar @ North sea Jazz

Een droom die uitkomt: spelen op een van de grootste jazzfestivals van Europa. Het werd werkelijkheid met Duo Gaitar toen we op 7 juli mochten spelen op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam.

29 juli 2023
Dinant

Dinant Jazz Contest

Slechts enkele maanden na het ontstaan van het Mercier/Mathys Quartet namen we deel aan de Dinant Jazz Contest. Met succes: onze allereerste wedstrijd leverde ons direct de eerste plaats op. Met een geldprijs, twee studiodagen en een plekje op de festival kalender als beloning.

7 september 2023
Ertvelde

SGN Videoclip Release

De release van onze videoclip en laatste singel voor onze album release "The Frisbee". We kwamen samen met onze fans samen in de gezellige cinema van de Oemtata om onze video te bekijken, voor we hem los lieten op het grote publiek.

Oktober 2023
Vietnam

Vietnam toer met Mike Del Ferro

In oktober 2023 ben ik samen met de wereldberoemde pianist en ex-Toots begeleider op toer geweest naar Vietnam. Dit was ongetwijfeld een van de meest leerrijke ervaringen uit mijn leven. Ik leerde er geweldige mensen kennen en kreeg de smaak naar meer internationale tournees te pakken!

18 oktober 2023
Eeklo

Release Cloud Cuckoo Land

Opnieuw een mijlpaal in de geschiedenis van Shikata Ga Nai. Het releaseconcert van ons debuutalbum Cloud Cuckoo Land!

22 November 2023
Streaming

Waltz for Rutger

De release van de eerste single van het aankomend album van Duo Gaitar in 2024.

29 april 2022
Brussel

Brussels Jazz Weekend

Deze editie van het Brussels Jazz Festival stond volledig in het teken van Toots Thielemans die dit jaar 100 zou geworden zijn! We zijn zeer blij dat we met Duo Gaitar zijn verjaardag mee mochten vieren.

13 juni 2022
Rotterdam

The Shape of Me to Come

Mijn eindexamen op Codarts… Ik mocht mijn vier jaar bachelor afsluiten met een knaloptreden in Bird! Samen met mijn vrienden van Duo Gaitar en Shikata Ga Nai kreeg ik een 9/10!

25 juni 2022
Brussel

Toots Challenge

Toots zou in 2022 100 geworden zijn. Er waren tal van activiteiten om dit te vieren, waaronder een wedstrijd die zijn naam droeg. Ik kan met trots zeggen dat ik deze prijs gewonnen heb en ben dankbaar dat ik op die manier deel mag uitmaken van dit Toots-jaar!

12 juli 2022
Gent

Gent Jazz

Shikata Ga Nai mocht spelen op de 21e editie van dit festival. We zijn enorm dankbaar dat we op hetzelfde podium mochten spelen als onze grote helden!

18 Juli 2022
Spotify 

Single Release "The Wrong Chair"

De allereerste single van Shikata Ga Nai op Spotify... Na drie weken hadden we al meer dan 4000 streams! Dat is een goed teken voor onze debuutplaat dat in het voorjaar van 2023 uit zal komen.

3 augustus 2022
Gent

Stereo Stuff Episode 1

De allereerste aflevering van een nieuw project met mijn goede vriend Elias: Stereo Stuff. Met de steun van Suzuki en Hammond gaan we op zoek naar intersecties in onze muziek en de grenzen van ons harmonica-hammond duo.

12 - 14 augustus 2022
Antwerpen

Rutger Meets Grégoire Maret

Naar aanleiding van de Toots Challenge mocht ik drie dagen op stap met een van de beste harmonicaspelers ter wereld: Grégoire Maret. Het was een geweldig, leerrijk weekend met als afsluiter een concert van het Brussels Jazz Orchestra en het Metropole Orkest op Jazz Middelheim!

21 augustus 2022
Cobra Museum Amstelveen

Vrije Geluiden

Duo Gaitar kreeg de kans om een "Vrije Geluiden" sessie te doen voor het Nederlandse productiehuis VPRO. Dit was in het prachtige Cobra museum voor moderne kunsten. We zijn enorm vereerd dat we in dit programma terecht mochten komen!

23 september 2022
Brugge

Stereo Stuff Live

Het eerste live optreden van Stereo Stuff in ons eigen voorprogramma. Dat van Shikata Ga Nai in de Izzy Jazz Club in Brugge. Het was nooit de bedoeling om hiermee te gaan optreden, maar deze groovy set heeft ons van gedachten doen veranderen.

6 oktober 2022
Brussel

Jazz Station Big Band

De Jazz Station Big Band nodigde me uit om mee te komen spelen op het eerste optreden van het seizoen. Dit gebeurde in een van de meest legendarische jazz clubs van België: Jazz Station in Brussel. Zo trad ik in de voetsporen van mijn grote held Grégoire Maret.

6 november 2022
Oudenaarde

Internationaal Hammond Festival

Een mooie nieuwe stap voor Stereo Stuff in onze samenwerking met Suzuki Hammond Europe. We waren te gast op het internationale Hammond Festival om onze instrumenten te vertegenwoordigen.

24 november 2022
Brussel

Stereo Stuff Royal

Stereo Stuff mocht spelen voor het Belgisch koningspaar tijdens het staatsbezoek van de Zwitserse president in het MIM in Brussel

18 mei 2021
Rotterdam

Brand New Jazz Festival

Dit was een heel speciaal optreden. Deze livestream was het eerste optreden sinds corona. Maar nog belangrijker: het eerste officiële optreden met Duo Gaitar.

22 juli 2021
Aalst

Duo Gaitar @ zomerbar Bloom

Het eerste live optreden van Duo Gaitar in een gezellige zomerbar in Aalst. 

22 oktober 2021
Eeklo

Voorrondes Sound Track

Wat begon als een project voor de fun met mijn beste vrienden, loopt langzaam maar zeker meer en meer uit de hand. De passage passage van Shikata Ga Nai tijdens de voorrondes van Sound Track Oost-Vlaanderen werd gesmaakt en we kregen een plekje in de finale!

23 oktober 2021
Wondelgem

Ars MusicaFé

Eén van mijn dromen wordt waarheid met dit project. David Maes en ik hebben van de directie van Muziekschool Ars Musica het fiat gekregen om een muziekclub op te starten waar maandelijks live muziek te horen zal zijn. Dit was de eerste avond van wat hopelijk een lange reeks wordt!

30 oktober 2021
Urspelt 

Het Verloren Akkoord @Urspelt

Het allerlaatste optreden van Het Verloren Akkoord...

21 november 2021
Tielt

Maestro Morricone

Samen met 65 muzikanten, twee koren en filmregisseur Jan Verheyen, vervoegde ik de Koninklijke Harmonie van Tielt in hun tribuutconcert aan de grote "Maestro" Ennio Morricone.

18 december 2021
Gent

Finale Sound Track

We hebben een geknald met Shikata Ga Nai tijdens de finale van Sound Track in de Vooruit. We kregen geen prijs, maar hebben wel een topavond gehad! 

26 maart 2022
VTM

I Can See Your Voice

Een korte, maar geslaagde passage in het VTM-programma I Can See Your Voice. Ik mocht voor o.a. Jonas Van Geel en Natalia mijn stem en streepje mondharmonica laten horen.

14 april 2022
Rotterdam

Codarts Pop Orchestra

Op mijn 22e verjaardag kreeg ik de kans om enkele features te spelen met het Codarts Pop Orchestra: een orkest vol getalenteerde, jonge mensen onder leiding van Ronald Kool.

21 april 2022
Rotterdam

Wanderlust

Mijn eerste optreden met de Brunner Choro Group. Ik ben dankbaar dat ik deze fantastische Braziliaanse muziek met deze geweldige muzikanten mag spelen.

25 & 26 april 2022
Gent

Album opnames Shikata Ga Nai

In april doken we met Shikata Ga Nai de studio in om ons eerste album op te nemen! Met z'n allen in één ruimte opnemen op tape... Dat is de old-school vibe waar Shikata voor gaat!

25 mei 2022
Rotterdam

Opnames Brunner Choro

We kregen de kans om de nieuwe studio’s van Codarts in te huldigen met het Brunner Choro Ensemble. Dit waren voor mij de allereerste opnames met een traditionele Braziliaanse “Roda”!

19 januari 2019
Dendermonde

Joie De Trois

Een herneming van dit geweldig toffe concept op een zeer speciale locatie: de gevangenis van Dendermonde. Dit was de eerste keer dat ik in een gevangenis speelde en was een zeer unieke en dankbare ervaring.

2 maart 2019
Doornzele

Huiskamerconcert

Dit was het eerste huiskamerconcert dat we met HVA hebben gegeven. Het begin van een reeks gezellige optredens en voorloper van het 'HVA smaakt' concept.

29 & 30 maart 2019
Wondelgem

Back in Time

Terug met het jongerenkoor Glissando, maar niet achter de piano deze keer. Sebastiaan en ik namen voor dit lenteconcert de presentatie voor ons rekening.

5 mei 2019
Wippelgem

Ars Musica Fest

Op dit festival hebben we met HVA iets nieuws geprobeerd: een uurtje zelfgeschreven Nederlandstalige popnummers, gebracht met een full-band. Dit was een zeer geslaagde avond. Na dit concert hebben we besloten het beste van de twee werelden te combineren en de band te integreren in onze zaalshow.

20 & 28 juli 2019
Gent

#tegendegroei

Een herneming van onze show in theater tinnepot tijdens de Gentse Feesten. 

22 & 27 juli 2019
Gent

Joie De Trois

Samen met onze vrienden van Dragidoro en Glissando speelden we tijdens de Gentse Feesten nogmaals ons trioconcert.

19 juli 2019
Eeklo

Herbakkersfestival

Samen met mijn partner in crime en pianist Elias d'Hooge zorgde ik voor wat jazz op dit gezellige festival in Eeklo.

14 september 2019
Rotterdam

The Rob Franken Electrification

De geboorte van "The Chairleaders". Samen met mijn makkers van het kunsthumaniora stelden we dit funkproject samen om in het voorprogramma van o.a. Bruno Castelluci en Theo de Jongh in Lantarenvenster te spelen. De avond stond geheel in het teken van Rob Franken.

28 - 29 september 2019
Wippelgem

Groots Spektakel

Als de fanfare van je dorp 150 jaar bestaat, mag dat gevierd worden. En dat hebben ze in Wippelgem gedaan. Samen met de fanfare, dansers en acteurs hebben we met HVA er een echt "Groots Spektakel" van gemaakt.

31 oktober 2019
Wippelgem

Diner Macabre

Op deze conceptavond waar muziek, toneel, eten en halloween centraal stonden heb ik samen met Frank Hoelen het griezelig spektakel aan elkaar gepraat.

16 november 2019
Wachtebeke

Benefietconcert Senegal

De laatste editie van "Joie De Trois" tot nog toe...

21 - 22 december 2019
Doornzele

Santa's Party

Met HVA hebben we dit kerstconcert van Ars Musica aan elkaar gepraat.

1 - 3 mei 2015
Gent

Une Belle Histoire

Mijn allereerste concert met Het Ars Musica Ensemble. Ik zong en speelde harmonica. Hier is ook mijn liefde voor het chanson ontstaan.

28 december 2016
Kluizen

A Not So Silent Night

Het kerstconcert van het jongerenkoor Glissando. Ik begeleidde deze dames drie jaar lang op de piano.

18 - 19 november 2017
Wachtebeke

Benefietconcert voor Senegal

Een voorloper van de 'Joie de Trois' reeks. Hier hebben we ook samengewerkt met het fantastische tangoduo Tangorrion.

3 februari 2018
Gent

Lichtfestival

Samen met mijn goede vrienden Elias d'Hooge (piano)  en Tibo Polleunis (drums) speelde ik tijdens deze editie van het lichtfestival in de toonzaal van de pianowinkel Quatre Mains. Wat een geweldige locatie!

24 - 25 februari 2018
Gent

Movies On Stage

Een volgend project met het Ars Musica Ensemble waar we iconische filmmuziek tot leven brachten op het podium. Ik speelde hier harmonica en slagwerk.

1 juni 2018
Gent

The Armed Man

Een koorproject waarvan ik zeer dankbaar ben dat ik er deel van heb mogen uitmaken. Dit was een samenwerking van het MUDA Choir, het Vocaal Ensemble VOKAMANDO en het Koningklijk Harmonieorkest Vooruit.

14 & 17 juli 2018
Gent

Joie de Trois

Een samenwerking met jongerenkoor Glissando, het kamermuziekensemble Dragidoro en Het Verloren Akkoord. We lieten de mensen genieten van een mix tussen tango, kleinkunst en pop.

5 - 6 oktober 2018
Gent

#tegendegroei

Een mijlpaal in het groeiproces van Het Verloren Akkoord. #tegendegroei was onze eerste cabaretshow die we in eigen productie op de planken brachten.

© Rutger Mathys - All Rights Reserved
info@rutgermathys.be

Best AI Website Maker